keskiviikko 14. elokuuta 2013

Rautalampihoods osa 1

Osa 1/4: Hakeminen, muutto & opiskelu
Osa 2/4: Ratsastustunnit, talli, heppakurssit, muu heppahommailu ja Satulateatteri
Osa 3/4: Asuminen, kaverit ja vapaa-aika
Osa 4/4: Kaikki minkä oon unohtanut edellisistä postauksista

Jeejee ponipostaukseen oli tullut kommnettia, että kertosin vähän Rautalammin lukiosta, eli Rautalammin ratsastuslukiosta! Mikäpä jottei, täältä tulee omat kokemukset ja asiat, mitä pystyn näin nopsasti kertomaan. Kaikki tiedot perustuu omiin kokemuksiin ja muisteloihin, joten jotain juttuja on voinut muuttua nyt uudelle alkaneelle lukuvuodelle. Lukion nettisivuilta pitäisi löytyä viralliset tiedot ja saa kysyä jos tulee kysyttävää, kerron mielelläni!

Lukio, löysin jostain netistä tän nätin kuvan :)

Hakeminen

Hain Rautalammille koska halusin
  1. pois kotoa
  2. hevoset mukaan opintoihin
  3. lukioon, joka ei ole liian suuri
  4. opetella elämään itsekseni
Kävin tutustumassa Ruoveden ratsastuslukioon ja Ypäjän Hevosopistoon miettiessäni minne hakisin. Ajatuksissa oli, että olisin ehkä lähtenyt heppa-alalle, mutta halusin myös ylioppilashatun. Ypäjällä olisin suorittanut kaksoistutkinnon, mutta Rautalammin valitsin suhteellisen hyvien kulkuyhteyksien takia ja ehkä tallin perusteella. Kävin Ruovedellä ja Rautalammilla tutustumassa henkilökohtaisesti kouluihin ja talleihin, kävin myös ratsastamassa molemmissa paikoissa. Ypäjällä kävin avoimissa ovissa.
Tutustumiskäynti oli Rautalammilla todella mukava ja paikkoja nähdessään oli mukava pohtia mihin menisi, ettei tarvii sit ihan suinpäin vaan mennä vieraalle paikkakunnalle mistä ei tiedä mitään. Suosittelen ehdottomasti kaikille tutustumiskäyntiä, joita lukio kiinnostaa. Sellaisen saa järkättyä helposti soittamalla kanslistille tai opolle, tai lähettämällä sähköpostia.

Päätöksen jälkeen haku tapahtui normaalisti yheishaussa. Rautalammille pääsevät opiskelemaan ihan kaikki, joten keskiarvorajasta on turha huolestua. Tosin on hyvin todennäköistä, että lukio on vaikeaa vitosen keskiarvolla, mutta tämä on jokaisella päätettävissä sitten itse mihin haluaa. Muutama paperi lukiolle on lähetettävä haettuasi, ne löytää näppärästi lukion sivuilta, eivätkä vaadi ydinfysiikkaa jotta ne osaisi täyttää.

Rautalammille voi tulla myös "kesken kaiken", tai ainakin tiedä kolme ihmistä, jotka omasta lukiostaan ensimmäisen vuoden jälkeen siirtyivät Rautalammille kakkos- ja kolmosvuosiksi. Tästä kannattaa jutella oman opon ja Rautalammin opon kanssa, että miten homma hoituu, mutta se hoituu varmasti.

Muutto

Itse muutin koulunalkua edeltävänä viikonloppuna Palvelukeskukseen soluasuntoihin, "Tohikseen" Tohis on itsessään aika laaja käsite, joka tais mun aikana lähinnä alkaa tarkoittamaan Palvelukeskusta. Aiemmin Tohis tarkoitti kai Äijäntien asuntoja, mutta mulle ne on aina olleet "Äijiksiä" tai ihan "Äijäntie". "Toholahti" käsittää sitten koko Toholahden alueen, eli Äijiksen ja Tohiksen, Kalakujan etc. Mutta asumisesta ja eri vaihtoehdoista kerron toisella kertaa. :)
Kalusteita mulle ei tullut mitään omia, vaan Tohiksesta sain kaiken tarvittavan mikä siellä oli ylimääräisenä: koulupöytä, sänky ja joku kaapintapainen. Vaatekaapit siellä oli jo alunperin. Muutto oli siis helppo ja nopia. Tohikseen muutin koska se oli edullinen ja solukämpistä saa nopeasti kavereita, eikä kaikkea tarvitse heti kokea yksin. Tukea sai kavereilta mm. kun opettelee keittää perunoita (okei, mä kyllä googlasin). Periaatteessa omaan huoneeseen/kämppään saa muuttaa heti kun vuokrasopimus alkaa ja saa avaimet. Tohiksen soluasuntoja voi varata jo ennakkoon silloin kun hakee, mutta itse päätin oman huoneeni vasta kesällä lukioon päässeiden tutustumispäivässä kun kiertelimme asumisvaihtoehtoja. Lukion kanslistilta voi kysellä näissä asioissa apua, sitä saa varmasti ja helposti!

Eiköhän ne riitä

Opiskelu ja opettajat

Rautalammin lukiosta ei valmistu hevosen hoitajaksi, tai muuhun ammattiin, vaan ylioppilaaksi. Tämä oli monelle ihmiselle vaikea ymmärtää, etten suorita kaksoistutkintoa vaan normaalia lukiota, jossa on hevoset vaan mukana meiningeissä. Ei (Tikkakosken) ilmailulukiostakaan valmistu lentäjäksi kolmessa vuodessa... Lukiossa vaaditut 75 kurssia on helpompi saada suoritettua hevoskurssien avulla, eikä koulunkäynti käy liian angstiseksi kun on mielekkäitäkin kursseja lukujärjestyksessä mukana. Lukiossa opiskelu ei omasta mielestäni ole mitenkään hirveän paljon vaikeampaa kuin yläkoulussa. Oma keskiarvo tippui puolella numerolla, mutta joo, olin laiska ja saamaton, joten ihan okein mulle.

Opettajat ovat rentoja ja mukavia, vaikka kuulin juuri poissaolorajan kiristyneen viiteen tuntiin per kurssi. Mun aikana se oli ensin 15 tuntia, myöhemmin 10. :D Itse olin kyllä aika ahkera koulussakävijä, joten mulla ei ollu hätää poissaolojen kanssa. Jokainen opettaja on oma persoonansa, ja ainakin itse opin hyvin, vaikken kauheesti vapaa-ajalla opiskeluun panostanut. Tietysti jokaisella oli omat lemppariopensa, mulla ne oli ehdottomasti Janne, Inari ja Jarkko. Hauskoja, käsittämättömän kärsivällisiä ja rentoja opettajia. En olisi uskonut, että joku päivä olen saksanryhmän kanssa Inarin luona kokkaamassa saksaksi herkkuja. Tai että menisimme hänen luokse tekemään harjoitus yo-kuuntelua, kun ei nyt innostanut tehdä sitä lukiollakaan. Tai että lähtisimme samaisen saksanporukan kanssa käymään Berliinissä, ihan vaan iloksemme. Pistää hymyilyttämään kun muistelee näitä juttuja.
Pienen lukio etuna on myös yksilöllisyys. Jokainen opiskelija on yksilö, eikä vain osa joukkoa. Jos jollain on hätä, sitä autetaan. Tästä muistan sellaisen tapahtuman, kun ystäväni oli todella kipeä ja kansliasta soitettiin, että matikanopettaja tulee tuomaan hänelle apteekista lääkkeitä, että voisinko vastaanottaa ne pihalla. Lisäksi terveydenhoitajamme Marketta on maailman ihanin ihminen.

Lukiossa on yhteensä noin 100 opiskelijaa, mikä on tosi kiva määrä. Kaikkien oppilaiden nimet oppii ja ainakin itse tykkäsin tutustua kaikkien luokka-asteiden oppilaisiin. Poikia on tosi vähän, joten wanhojentansseja aatellen käytetään hyväksi kaikki ykkösten, kakkosten, kolmosten ja nelosten pojat, poikaystävät, amikset, tutut, serkut, veljet ja ysiluokan pisimmät. Aika moni pojista on tanssinut wanhat ainakin kolmesti.

Koulu alkaa normaalisti aamuisin 8:30 ja loppuu viimeistään 15:10. Oppitunnit ovat 45min pitkiä ja välissä on yleensä 10min tauko. Päivän kaksi viimeistä tuntia pidetään yhteen ilman välituntia, jos tunnit ovat samaa ainetta, mutta jos eivät, välissä on 5min tauko. Oppitunteja on sekä kaksois- että yksöistunteja. Onks toi sana..? Ruokkis on 11:00-11:45 ja ainakin omasta mielestäni lukion ruuat ovat yllättävän hyviä, verrattuna omaan ala- ja yläasteeseen. Lisäksi Ääsmarket on vieressä, josta käy kivan nopsasti ostamassa välipalaa.

Jaksoja on lukuvuodessa viisi, jokaisen jakson lopussa on seitsemän päivää kestävä koeviikko, eli se jatkuu aina toiselle viikolle. Koeviikoilla aamusta on pakolliset ns. pohjatunnit, eli kertaustunnit. Ruokailun jälkeen on koe, jossa on oltava vähintään 45minuuttia, ennen kuin saa poistua kokeesta. Hylättyjen uusintapäivä ilmoitetaan erikseen ja hyväksyttyjä voi uusia puolen vuoden välein.

Jokainen opiskelija saa omat Wilma-tunnukset, josta näkee lukujärjestykset, poissaolot jne. Vanhempien pitää kuitata poissaolot, tai ne pitää anoa etukäteen luokanvalvojalta. Koeviikolle niitä ei myönnetä ja jos tosiaan on sen yli 5 oppituntia poissa kurssilta, joutuu kurssin käymään uudestaan.

Ylioppilaskirjotukset menee siinä missä muissakin kouluissa, mutta meillä ainakin on kahvi/tee + pulla/muuihanaherkku -tarjoilu kahentoista aikaan. Koko kirjotuspäivän kohokohta. ♥

Opiskelun ohella Oppilaskunnan hallitus ja tutorit järjestävät erinäisiä ohjelmia kouluajalla ja sen ulkopuolella. Uusille ykkösille ainakin on tutustumisjuttuja, Rautalampi Amazing Race.... Pestuuperjantaina on usein olleet Pestuu viännöt ja Vappuna yms. muina juhlina erinäisiä hulinoita ja kisailuja. Sitten on tietysti kakkosten abeille järjestämät Potkijaiset ja tietysti Penkkarit! Ihania wanhoja unohtamatta... Itse olin abivuotena mukana Opkh:ssa sihteerinä olin aika huono ja kakkosena olin tutori. Esittelin paljon koulua tutustumaan tulleille ysiluokkalaisille ja messuilla olin edustamassa koulua. Ei ainakaan tylsää tuu ellei anna tylsyyden tulla.

Toivottavasti tästä oli jotai apua kiinnostuneille, lukion sivuilta kannattaa ehdottomasti lukea jokainen rivi tiedonjanossa. Sillä pääsee jo aika pitkälle ja sieltä löytää moniin kysymyksiin vastaukset. Heti kun ehdin niin kirjottelen heppa- ja teatterijutuista oman juttunsa.

4 kommenttia:

  1. Taitsi, oon aina pitäny sua fiksuna, mutta sä googletit perunoiden keiton.. -eris

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Arvaa itkinkö hysteerisesti ku tein sen. :'D Epätoivosta. En kyllä muista yhtää mitä siin ohjeessa sanottii, mut nykyää sovellan ja aina on tullu syötäviä.

      Poista
    2. Ja se oli ekalla luokalla! Muutenki kaikki jännitti ni sit laittaa ruokaa, ei herranjestas vapisin jännityksestä!

      Poista
  2. Vähän myöhässä tulen kyselemään, mutta olen todennäköisesti hakemassa ensi vuoden puolella samaiseen lukioon, joten paljon tuo soluasunnon kuukausivuokra on suurinpiirtein? :)

    VastaaPoista